Regler för kennelns drift

Posted by

Att ha en kennel innebär inte bara glädje. Det finns en hel del saker man måste ha koll på som kennelägare, annars mår hundarna inte bra. Om det finns allt för många eller grova regelbrott hos kenneln när en inspektion görs av kommun eller länsstyrelse finns det risk att hundarna omhändertas, kenneln kan få stänga och man kan rent av få ett djurförbud som gör att man inte får ha några djur alls under en längre eller kortare period. Men vilka regler är viktiga att känna till?

Att ha hundarna i bur

Om man har en kennel kan det då och då vara nödvändigt att separera hundarna. Om man har en särskild byggnad för kenneln kanske det är lätt att ordna genom att bygga större inhägnader för varje hund. Har man däremot sin kennel i hemmet är det inte lika lätt. Många väljer då att stänga in hunden i en bur för att hålla den avskild från de andra. I många fall kan hunden rent av tvingas ligga i buren under hela natten. Men det här är faktiskt olagligt. Hunden får inte förvaras i bur annat än under transport, samt kortare stunder på hundutställning. Vistelse i en större bur hos en veterinär är också tillåtet.

Hundens foder och vatten

Det finns också lagar som säger att hunden ska ha tillgång till vatten och att den ska utfodras på ett bra sätt. Det finns dock inget som säger precis vad hunden ska ha för mat så länge den inte lider av några sjukdomar förknippade med kosten.

Rastning

En hund ska också rastas med jämna mellanrum enligt djurskyddslagen. En valp ska rastas oftare än en vuxen hund och det räcker inte med att till exempel ta den till ett annat rum. Hunden behöver också minst en längre promenad eller utevistelse varje dag. Det behovet ska kenneln tillgodose.

Comments are closed.