Är rottweilern en farlig ras?

Posted by

Ibland kan man höra talas om att rottweilern är en farlig hundras och att man som ägare av en sådan bör se till att den alltid har munkorg på sig. Men är rasen verkligen farlig? Generellt sett är inte rottweilern farligare än någon annan hundras.

När något går fel

Det finns händelser då rottweilers attackerat bland annat barn. I många fall är det dock inte fråga om en rent oprovocerad attack. Det kan handla om att barnet eller en vuxen kommit in på en tomt eller på ett område där rottweilern vaktar. Det kan också vara så att hunden inte behandlas på rätt sätt och därför attackerar den som missköter den. Om ett barn står och drar hunden i svansen så att det gör ont på hunden kommer den att bita ifrån, oavsett vilken ras den tillhör. Ofta blir det dock större rubriker när det handlar om en hundras som av en okunnig allmänhet klassas som farlig, än om det är en liten söt pudel som biter till.

Uppfostran skapar hunden

I de allra flesta fall är det faktiskt hundens ägare och dess bakgrund som gör att en hund inom en viss ras blir farlig. Hunden är egentligen inte farlig, om man vet om dess svagheter och hur man bör hantera den. Det är hundens reaktioner som kan ses som farliga. Vissa hundar har blivit misshandlade och reagerar därför på en person som går med ett brännbollsracket.

En hund kan ses som farlig hos en ägare, för att sedan bli en helt annan individ om den får flytta till ett nytt hem. Det har helt enkelt med ägarens handlag att göra. Om hunden uppfostras med aggressiva metoder kommer den också att visa aggressivitet mot andra. Det har ofta med rädsla att göra. Om hunden däremot uppfostras med ett snällt men bestämt handlag blir den ofta en trevlig individ att ha att göra med.

Comments are closed.