Att leva med en rottweiler

Posted by

Rottweilern är en relativt stor hundras vilket innebär att många rekommenderar att endast erfarna personer skaffar sig en hund av denna ras. Förutom storleken är det väldigt krävande hund. Det är inte den bästa rasen för en förstagångshund. Alla hundar kräver en hel del och med en rottweiler gäller detsamma plus lite till. Rasen har till exempel en tendens att bli överviktiga om de inte motioneras regelbundet. Däremot har de en lättskött päls som endast kräver en genomborstning en gång i veckan.

Det är en hundras som älskar att arbeta och är ofta villig att delta i alla möjliga hundsporter. Så länge man har hunderfarenhet och tillräckligt med tid att lägga på hunden kan en rottweiler bli en fantastisk familjehund.

Rottweilern behöver kontinuerlig socialisering

En av de allra viktigaste sakerna att komma ihåg när man skaffar sig en rottweiler är att den behöver omfattande socialisering för att fungera som en bra familjehund. Det är viktigt att börja med detta på direkten, gärna när hunden fortfarande är valp. Om man är intresserad av att skaffa sig en rottweiler är det alltså viktigt att man introducerar hunden till sina andra husdjur, om man har några. Detsamma gäller om man har några barn. En rottweiler är många gånger väldigt beskyddande mot sin familj vilket betyder att man bör hålla den under uppsikt så länge det finns främlingar runt omkring, och när den befinner sig runt barn. Förutom socialisering kan det även vara en bra idé att börja med lydnadsträning medans hunden fortfarande är ung. Genom att börja med en viss rutin tidigt kan man undvika vissa problem och ge hunden ett fantastiskt liv.

Funderar man på att skaffa sig en rottweiler är det alltså väldigt viktigt att man är beredd på att lägga ner mycket tid på hunden. Har man inte tiden bör man ta en stund och se ifall en annan ras vore ett bättre alternativ.

Comments are closed.