Att starta upp en kennel

Posted by

För den som gillar hundar kan driften av en kennel vara rena drömjobbet. Man måste dock vara medveten om att kenneldriften kräver en hel del arbete. Att starta och driva en kennel är nämligen inte helt lätt. Men hur går man tillväga för att starta sin kennel?

Välja rätt ras att föda upp

En kennel föder i regel upp hundar och valpar som sedan säljs. Det kan vara klokt att som kennelägare välja en ras man verkligen känner till och har kunskap om. Har man ägt flera rottweilers och tränat dem kan det vara ett alternativ. Om man inte känner sig helt säker kan det dock gå illa. Man måste veta att man säkert kan kontrollera hunden, och att man kan få den till att bli en god individ. Hunden får till exempel inte uppfostras till att bli en aggressiv sådan.

Kenneln och ekonomi

Det kostar en hel del pengar att starta upp en kennel och det måste man vara förberedd på. I många fall kan man inte räkna med att kunna leva på sin kennel utan man behöver ett arbete vid sidan om. Hundarna kostar nämligen en del. De ska veterinärundersökas, tränas, vaccineras, utfodras och mycket annat. Dessutom tillkommer avgifter om man vill ställa ut hundarna och på det sättet få olika utmärkelser.

Som kennelägare är ofta den enda inkomsten de pengar man får in när man säljer valparna. Den är beroende av att hundarna får friska valpar, samt av att man finner köpare till dem. Det kan räcka med att en tik förlorar sina valpar för att den ekonomiska planeringen ska gå i stöpet. Om hunden i samband med valpningen dessutom behöver kejsarsnitt eller liknande, och inte är försäkrad, kan den ekonomiska förlusten bli enormt stor. Ett alternativ kan vara att man som kennelägare tar ett lån, men även det måste betalas tids nog.

Comments are closed.