Sjukdomar i en kennel

Posted by

I en kennel finns det ofta många hundar samtidigt och det gör att hundarna löper en större risk att drabbas av olika sjukdomar jämfört med om man bara har en hund. Oavsett om man föder upp rottweiler eller västgötar finns det sjukdomar som kan drabba eller rent av slå ut hela kenneln. Vissa sjukdomar kan också gå i arv från förälder till valp och det kan vara riktigt förödande för aveln.

Ärftliga sjukdomar

Det finns flera sjukdomar som kan vara genetiskt ärftliga. Två av dem är diabetes och cushings sjukdom. Båda är allvarliga men de kan i de flesta fall hållas i schack med medicinering. Hundar som har de här sjukdomarna bör man dock inte avla på och det kan sätta stopp för en hel avelslinje. Man får dessvärre också räkna med att hundar med de här sjukdomarna får en förkortad livslängd. Samma sak gäller för de flesta andra ärftliga sjukdomar.

Om en smittsam sjukdom dyker upp

Ibland kan smittsamma, men övergående sjukdomar dyka upp i kenneln. Det kan vara kennelhosta, valpsjuka eller olika parasiter. Det viktigaste är att man isolerar de hundar som uppvisar symtom från de hundar som inte verkar sjuka. Det betyder att de inte bör träffa varandra eller rastas samtidigt. Man bör också undvika att besökare eller valpköpare kommer till kenneln just då och man bör inte heller åka på utställning eller rasta sina hundar bland andra i den mån det går att undvika.

Vissa sjukdomar, som kennelhosta, går i regel över av sig själv. Andra kräver behandling av veterinär. Om man som kennelägare märker att en eller flera hundar inte mår bra är det alltid klokt att kontakta veterinären för att få tips och råd. Många gånger kan man behandla hunden själv hemma. Vissa sjukdomar är dock klassade som zoonoser eller som allmänfarliga och då behöver de anmälas vidare. Det kan veterinären hjälpa till med. Den här typen av sjukdomar är dock mycket ovanliga i Sverige.

Comments are closed.